Na co nesmíte zapomenout, když se pustíte do pokládky podlahy

Na co nesmíte zapomenout, když se pustíte do pokládky podlahy
21. 2. 2022 Poradna 647 zobrazení

O tom, že se vyplatí dodržovat technologické postupy a číst návody, ví nejeden podlahář. Své o tom ví i Josef Voborník, předseda Cechu podlahářů ČR.

Jak se vymstilo nečtení návodu mně, si můžete přečíst v tomto článku, já osobně na to nikdy nezapomenu.

Začali jste uvažovat o nové podlaze, tak to nastal čas, udělat první krok. Diagnostika podkladu. To je asi jeden z nejdůležitějších kroků podlaháře, umět správně vyhodnotit stav podkladu, na který se má pokládat nová podlaha.

To je první krok, který musí podlahář pochopit, porozumět a také se naučit. Je k tomu zapotřebí vybavení, bez kterého nemá šanci cokoliv správně detekovat, vyhodnotit, nacenit a zrealizovat.

Takovým základem je měřící lať 2MLK s klínem dle platné normy ČSN 744505. Tuto normu podlaháři teď mohou získat zdarma. Orientační měřák zbytkové vlhkosti na anhydrit, dřevo, cement. Vrypoměr na určení soudružnosti podkladu z cementu a anhydritu. CM měřící sadu na přesnější měření zbytkové vlhkosti v anhydritu a cementu. Jsem velmi často překvapen, že podlahář základní normu nezná, nemá a měření vlhkosti provádí pouze orientačně, protože 12tisíc na pořízení CM měřáku se mu dávat nechce. Kdyby věděl, že na 100 m2 musí udělat 3 měření CM měřákem, asi by na to koukal jinak. Ono se nic neděje, až do prvního průšvihu, pak by dali za CM měřák i 2O tisíc. Potřebuje i malou sanační brusku, kladivo, sekáč a laserovou vodováhu. Také je nezbytné mít k dispozici platné normy ČSN, číst návody od výrobců, které se mohou změnit, a že se mění, o tom není pochyb. Důležité je také technický servis a poradenství, bez kterého se neobejde nejeden podlahář.

Někteří podlaháři jsou vybaveni ještě lépe, používají termokamery, termofolie, odběrové sady potěru pro zjištění zbytkové vlhkosti pro váhovou metodu. Revizní kamery. Odtrhová sada pro zjištění pevnosti potěru a další vybavení, které je potřeba k práci podlaháře. Jedině tak, lze správně určit technologický postup prací a vybrat i vhodnou krytinu.

K tomu všemu jde ruku v ruce školení. Ten, kdo to myslí s řemeslem dobře, navštěvuje pravidelně školení. Ty můžeme rozdělit na produktové a praktické. Je v tom zásadní rozdíl. Na produktovém je to nálevna materiálu a novinek a na praktickém je to o ukázkách z praxe a zpracování jednotlivých materiálů.

Pokud dobře provedete analýzu podkladu, dokážete dobře spočítat celou zakázku, aniž by vás něco překvapilo, protože se vším budete počítat. Navrhnete vhodný a funkční materiál, stanovíte technologický postup a dle návodu vše zpracujete. Potom je to už o správném vybavení nářadí, kterého k přípravě podkladu není zrovna málo.

S přípravou podkladu se potrápilo více podlahářů. Dobrá zpráva je, že když se to nepovede, dá se to opravit. Tedy pokud se nestalo to, že „za to může“ špatná penetrace a nivelace, která nadělala na podlaze boule, vypraskala a zatekla, kam neměla. Pokud se chystáte zákazníkovy říct tuhle pohádku, tak si musíte připravit i tu o karkulce. Stane se, že je materiál špatný, nebo byl špatně skladován, byl špatně zpracován, proto změnil své vlastnosti. Ale to, že by se špatně vyrobil, to není ani 1% ze 100.  Spíš je potřeba hledat chybu mezi hlavou a podlahou.

Pořád máte dojem, že dobře detekovat podklad, připravit ho pro pokládku podlahy a dobře jí položit, je snadné? Ano je to snadné, do té doby, dokud nemáte ty správné informace. Sladká nevědomost je zrádná. Snadné to není, podlahařina je živnost řemeslná a nemůže jí dělat kdokoliv, i když to tak někdy na první pohled vypadá. Trefit dobrého podlaháře, který se o své řemeslo zajímá ve všech směrech je docela kumšt. Ale to dnes platí asi ve všech řemeslech. Pokud nevíte, kde hledat podlaháře, zkuste se podívat na web Cechu podlahářů ČR. Podlaháři tam jsou vybírání selekcí a pod kontrolou kvality. Každý nový člen je přijímán na základě doporučení od jiných podlahářů, dodavatelů a výrobců. Musí dodržovat technologické postupy, zúčastňovat se pravidelně odborných školení. Členství v Cechu není doživotní. Pokud se stane, že někdo přestane svou práci zvládat a začne mít více reklamací, nebo není aktivní, může být z Cechu vyloučen. To se již v několika případech stalo. Proto doporučuji, když se nějaký podlahář nebo firma odvolává na členství v Cechu, udělejte si kontrolu na webu Cechu podlahářů ČR. Osobně kluky z cechu znám a pokud si tam vyberete podlaháře, nešlápnete vedle.

Podlahový den Pepa Voborník

videopodlahy.cz