Kdo umí, ten umí a těší ho předávat to dál

Kdo umí, ten umí a těší ho předávat to dál
23. 6. 2023 Vzdělávání 898 zobrazení

Tento týden se pod dirigentskou taktovkou prezidenta cechu obrazně i skutečně po dva dny potili učitelé odborného výcviku a jejich žáci.

Do podlahářských dílen Střední školy polytechnické v Brně jsme pozvali z každé členské školy učitele odborného výcviku a jejich dva nadané žáky, abychom jim ukázali podlahářské majstrštyky. Termínově to vyšlo na dva tropické dny ...

Workshopu se z naší strany ujal Josef Voborník, prezident cechu, aktivní podlahář a mediálně známá osobnost oboru, který svým nadšením motivuje a vzdělává řadu dospělých podlahářů. "Pro nás jako cech, autorizovanou osobu pro obor podlahářství, ale i mě samotného je důležité, aby budoucí generace podlahářů měla správný a pevný základ vědomostí, které budou neustále rozvíjet buď jako kolegové v zaměstnání a nebo jako majitelé firem" řekl k semináři prezident cechu. 

Co bylo na programu? Účastníci se naučili jak správně připravit podklad. Viděli jak se chová nivelace, když je v ní více vody než má být nebo když se aplikuje nivelační hmota ihned po tom, co se vyndá z rozpáleného auta. Viděli a vyzkoušeli si jak se správně seřezává, frézuje a svařuje PVC za tepla i za studena, jak se lepí PVC a vinylové dílce různými druhy lepidel, jak se PVC po pokládce ošetřuje. Zkusili si čištění, broušení vinylové podlahy a přípravu pro lakování. Za pomocí svařovací pásky spojovali koberce. Prakticky se seznámil s dvěma druhy provedení korkových dilatací. Opravovali defekty na vinylové a dřevěné podlaze za pomocí opravných vosků. Čistili a doolejovali dřevěné podlahy, řezali na bezpečných pilách. Vyzkoušeli spoustu dalších vychytávek, pomůcek a nářadí od Janser, Festool a Mafell z osobního vlastnictví prezidenta cechu, který jim také předvedl další fígle, o kterých se nikde nedočtou.

Tomáš Vrhel, Střední škola Jarov, Praha
"Za den a půl jste do nás stačili nahrnout tolik nových informací a fint s praktickou ukázkou, o kterých jsme kolikrát neměli ani šajn." 

Josef Bršlica, Střední odborné učiliště, Uherský Brod
"Schodl jsem se se svými učni, že to byla super akce, ze které budou dlouho čerpat."

Josef Šurkala, Dušan Polák, Střední škola polytechnická Brno, Jílová
"Za nás taky jedno obrovské děkujeme. Je super, že se sejde parta lidí, kteří jsou ochotní si povídat o svých zkušenostech, nezdarech a úspěších, aby z toho ostatní mohli čerpat. Podle toho, co nám kluci říkali, si to užili. A ten, co ve středu ležel v teplotách, se ve čtvrtek zvedne a jde do školy jen proto, aby mohl vidět to, co mu kluci naposílali na fotkách, tak to byla největší odměna, která mluví sama za sebe."

Naše poděkování náleží Petru Poláškovi (Fatra),  Pavlu Svatošovi (weber) a Jiřímu Kudrnovi (floorcolor) za poskytnutí materiálů. A taky Josefu Voborníkovi, že poskytl nejen své stroje, nářadí, pomůcky i materiál, ale i své know-how.