Tudy cesta nevede, to jsme se nepochopili

Tudy cesta nevede, to jsme se nepochopili
4. 12. 2019 Vzdělávání 718 zobrazení

Komunikace mezi realizačními firmami, architekty a projektanty byla tématem přednášky Josefa Voborníka na  listopadové konferenci Forum Dřevostavby.

Cílem mé přednášky bylo vnést světlo do problematiky podlah a prostřednictvím fotek ukázat vady způsobené tím, že chyba je na samém začátku, a to již při projektu samotném.

Šlo hlavně o zvolený typ podkladu, řezání, rozdělení a označení dilatačních spár, uložení podlahového vytápění – hlavně zahuštění před francouzskými okny, skleněnými dveřmi. Což není pro každou podlahovinu vhodné a v některých případech je to likvidační jak pro podlahu, tak pro podlaháře, pokud se nenajde někdo, kdo problematice rozumí a chybu odhalí. To, že projektanti toto zahuštění kreslí a topenáři to podle projektu instalují, aniž by měli dostatečné informace o podlahovině, která tam bude, je naprosté diletantství.

Bylo by dobré, než se tyhle věci zakreslí do projektu, abyste se zkontaktovali s podlahářem, který tuto problematiku zná a načerpali potřebné informace. 

Někteří podlaháři již mají termokamery a v případě poškozené podlahy špatnou instalací podlahového topení na místě reklamaci zamítnou a přehodí to na topenáře, který údajně postupoval podle projektu. Pokud tedy projektanti do budoucna nezmění svůj přístup a nedoplní si vědomosti, budou mít nemalé trable i finanční vícenáklady. Upozorňuji na všeobecně známou věc, která se píše v každém technickém listě podlahoviny, a to jsou mezní teploty nášlapné vrstvy. Doporučuji se jimi řídit.

Dalším tématem bylo zvolení vhodné krytiny, ošetření, instalace čistících zón a kluzáků na nábytek, jak v domácnostech, tak ve školním a veřejném segmentu.

Na přednášku a popsání konkrétních případů bylo málo času, ale i tak vyvolala poté mnoho otázek, na základě kterých mohu říci, že se opravdu neví, co jaký podklad nebo podlaha potřebuje a jaké jsou její vlastnosti. Na tom by se mělo něco změnit, aby to bylo ku prospěchu všem a proto, než se něco dá do projektu, komunikujte.

Zaplaťte si kvalitního řemeslníka, aby vám podal informace dříve, než to bude stát mnohem více peněz.

Josef Voborník, předseda Cechu podlahářů ČR