Měření zbytkové vlhkosti v cementovém a anhydritovém potěru

Měření zbytkové vlhkosti v cementovém a anhydritovém potěru
11. 9. 2020 Poradna 5518 zobrazení

Správně změřit zbytkovou vlhkost v podkladu na který se chystáte pokládat krytinu je pro mnoho lidí a vlastně bohužel i mnoho podlahářů jak zjišťuji velkou neznámou.

A to přesto, že to je základní a velmi důležitá věc, která se bohužel podceňuje a nebo z neznalosti obchází. Z toho pak jsou nemalé nepříjemnosti pro zákazníka a nemalé náklady pro řemeslníka – podlaháře. Pojďme si v tom trochu aspoň udělat pořádek, dle stávajících platných norem ČSN 744505. Nebudu zmiňovat, že tuto normu má a zná každý podlahář, že chlapi .. 

Podklady kterými se dnes budeme zabývat jsou cementové a anhydritové potěry

CEMENT s takovou zbytkovou vlhkostí u cementové mazaniny si dokážeme poradit správnou penetrací proti zbytkové vlhkosti. Já třeba používám spolehlivou polyuretanovou penetraci Wakol PU 280, která je ve 2 vrstvách do 6CM zbytkové vlhkosti bez podlahového topení a do 3 CM s podlahovým vytápěním. Takže když vás honí čas, je to řešení a můžete to uzavřít.

ANHYDRIT, to u anhydritových potěrů nemáte tuto možnost a vždy ho musíte nechat vyschnout na požadovanou hodnotu. Tam nic uzavřít nelze, protože anhydrit by začal degradovat a časem se rozpadl.

Měřit vlhkosti u nás můžete různými metodami. Jsou ještě další metody v jiných státech, například USA, kde používají nedestruktivní metodu KALCIUM – CHLORIDOVOU, nebo ve Velké Británii mají podobnou zkoušku vlhkosti elektronickou. Nicméně, vše je otázka více dní a u nás jde přeci o čas. Budeme se držet dostupných metod měření u nás.   

GRAVIMETRICKÁ nebo někdo také říká váhová metoda v % je nejpřesnější, ale to běžný řemeslník opravdu nedělá, protože na to nemá potřebné vybavení. Ale jsou odběrné nádoby, do kterých odeberete přesně podle návodu vzorky, uzavřete a odešlete do firmy Woodexpert a do 3 dnů víte výsledek. V normě ČSN EN ISO 12570 se dočtete, jak se takové měření provádí.

KARBIDOVÁ, se provádí přístrojem CM, který je dostupný všem podlahářům kolem 12.000,-. Měření je založeno na chemické reakci v tlakové nádobě spolu s rozdrceným a naváženým vzorkem potěru, ampulí karbidu vápenatého a třemi ocelovými kuličky o různým průměru. V nádobě při promíchání, rozbití ampule a smícháním zbytkové vlhkosti ve vzorku potěru, vzniká acetylen. Ten vytvoří tlak, který nám ukáže na budíku naměřenou hodnotu.  Vzorek pro měření vysekáme z potěru, prvních cca 10mm odseknete pryč a pak berete postupně vzorky ve stejném množství až k igelitu - celou skladbu. Jak takový vzorek správně odebrat a změřit se koukněte na video.

VRTACÍ SONDY někde se můžeme setkat u podlahářů, kteří mají měřáky, kdy se navrtá do podkladu díra, vysaje se prach, nechá se odvětrat, vloží se tam kontaktní pasta a zapíchne sonda, ke které se připojí měřící přístroj. Nebo u novějších se vkládají do děr PVC trubičky se zátkou, které se tam nechávají 72h, aby se vyrovnala vlhkost. Ale to se už moc nepoužívá, neboť je to časově náročné.

PŘÍLOŽNÉ VLHKOMĚRY, je to nedestruktivní metoda měření založené na kapacitním odporu. Ale počítejte s tím, že max. do hloubky 20 – 30mm. Dál ani ťuk. Na anhydrit vůbec nedoporučuji se na to spolehnout. Buď mají na spodku 8 čidel na pružině (4x příjmač, 4x vysílač) a nebo jsou i takzvané „kuličky“. Oba tyto měřáky mám a používám je jako orientační před měřením CM přístrojem. Proměříte si mnoho bodů na podlaze a hledáte nejvlhčí místa.

HROTOVÉ MĚŘÁKY, těch jsem viděl spousta, jsou nejlevnější, nejběžnější, nejdostupnější, nejvíce druhů, nejvíce značek, dají se koupit prakticky skoro kdekoliv a jsou nejméně spolehlivé, na ty spíše zapomeňte, k těm se nebudu ani vyjadřovat. Hrotové měřáky jsou dobré zapíchnout do dřeva, tam mají své místo. Jako orientace dobrý.

TERMOKAMERA, ta se dá také použít k vizuálnímu rychlému odhalení povrchové vlhkosti. Termokameru používám také při měření a třeba pro zjištění kde vede podlahové topení a jak topí.

 

 

 

 

 

Myslím si, že tyto informace by pro měření zbytkové vlhkosti mohli stačit. Chytrý podlahář z toho vyčte, čím měřit a třeba si utvrdí že to dělá správně a nebo se rozhodne pro lepší měřící přístroje než doposud má. No a ten druhý, nemá přece problém, tak proč by to měnil. Ale jednou, až ho to doběhne, bude ho to stát nemalé peníze a spousta času. Předejděte tomu a pořiďte si dobrý orientační měřák vlhkosti a CM přístroj. Mějte klidné spaní po celou dobu vašeho podnikáni. Nespoléhejte se na to, že takhle to děláte pořád a nikdy se nic nestalo. Buďte profesionál.

Josef Voborník, předseda Cechu podlahářů ČR