Ocenění pro Josefa Voborníka a jeho Videopodlahy.cz

Ocenění pro Josefa Voborníka a jeho Videopodlahy.cz
1. 11. 2019 Krátké zprávy 1817 zobrazení

Letos poprvé vyhlásila Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) soutěž v rámci Roku digitálního podnikání 2019 pod názvem Digitální firma roku. 

Veřejnost vybrala v pěti kategoriích své favority, kteří byli oceněni na největší akci AMSP ČR v roce – na galavečeru Dne podnikatelů České republiky dne 30. října 2019 v pražském hotelu Ambassador.

Klíčové výstupy z nezávislých průzkumů zveřejňované v průběhu roku 2019 napovídají jasně o rozdílech ve vnímání a praktickém využívání digitalizace v podnikání v jednotlivých segmentech. Například nejhůře jsou na tom s digitalizací řemeslníci, plná polovina z nich si neumí pod digitalizací řemesla nic představit, a přitom jde například o využívání dronů, 3D tiskáren nebo obsluhu chytrých budov a domácností, což znamená například propojení instalatérského řemesla s IT technologiemi.

O mnoho lépe jsou na tom obchodníci, tři čtvrtiny z nich využívají elektronické platební metody, internet věcí (síť pro propojování a vyměňování dat), online marketing a cloud úložiště.

Služby táhnou online rezervace/objednávky, sociální media nebo cloudové služby. 60 % podnikatelských subjektů ve službách investovalo v loňském roce do účetních systémů a kyberbezpečnosti. Jako nejdůležitější cílovou skupinu za 5 let vnímají firemní zákazníky, mladé lidi do 25 let a seniory.

U průmyslových firem víme, že 66 % z nich si dokáže pod pojmem Průmysl 4.0 představit konkrétní činnost, nejvíce si tento pojem spojují s automatizací a robotizací. Malé a střední podnikatelské subjekty v průmyslu mají již plně automatizováno zhruba 10 % výrobních linek a 26 % firem plánuje v následujících pěti letech robotizovat svoji výrobu. 26 % firem rovněž shledává nedostatečně kvalifikovanou pracovní sílu jako překážku digitalizace jejich podnikání.

Digitálními favority však jsou zemědělci. Dokonce 80 % podnikatelských subjektů v zemědělství využívá moderní technologie - mezi ty nejvyužívanější patří navigační systémy, mapové systémy a meteostanice, dálkové řízení klimatu v halách nebo výroba krmných směsí či hnojiv, digitálně řízené stroje, senzory pro rostlinnou i živočišnou výrobu, žvejkometry pro sledování zdravotního stavu dobytka, digitálně řízené dojení, digitalizace pozemku a záznam osevního postupu apod.

V každé kategorii soutěže Digitální firma roku 2019 vybírala veřejnost svého favorita ve dnech 1.-15. října 2019, celkem hlasovalo 2033 osob. Vítězové v jednotlivých kategoriích jsou: 

  • INOVACE V ŘEMESLE: Josef Voborník www.videopodlahy.cz 
  • INOVACE V OBCHODU: Retailys.com s.r.o. www.retailys.cz
  • INOVACE VE SLUŽBÁCH: UOL, a.s. www.uol.cz
  • INOVACE V PRŮMYSLU: JHV-ENGINEERING s.r.o www.jhv.cz 
  • INOVACE V ZEMĚDĚLSTVÍ, ABSOLUTNÍ VÍTĚZ SOUTĚŽE DIGITÁLNÍ FIRMA ROKU 2019 : Hexpeak s.r.o. chickdoor.com

S využitím tiskové zprávy a fotografie www.amsp.cz